Utrecht aan Zee

Angstzweet van Paul Bruinen

In Angstzweet van Paul Bruinen maakt de Utrechtse componist hoorbaar hoe bang zijn vader was als hij dacht aan de politionele acties, waar hij tegen zijn zin aan meedeed.


Bezig met laden...

Paul Bruinen componeert zijn stuk voor gamelan getiteld ‘Angstzweet’. Het stuk gaat over zijn vader die tegen zijn zin in de politionele acties terecht kwam en daar nooit over sprak. Toen Bruinen de opdracht kreeg om een stuk voor een gamelanensemble te schrijven, ontdekte hij dat hij hoegenaamd niets wist van dat deel uit het leven van zijn vader. Een tijd vol geweld in een vreemde wereld voor een jongeman uit het kleine Naaldwijk. Bruinen: ‘Het moet wat voor mijn vader geweest zijn. Als zeventienjarige dorpsjongen naar de Oost. Hij wist niks van de wereld, die kende hij alleen via de radio. En dan opeens op een schip, zes weken met alleen maar kerels aan boord, naar Indonesië. Er moeten daar vreselijke dingen gebeurd zijn.’

 

Thuis experimenteert hij met geluidsfragmenten van de 78-toerenplaten van zijn vader om die later te mengen met de gamelanmuziek. Tijdens de repetities in het gebouw van Kunsten en Wetenschappen vertelt hij over de achtergronden van het stuk en zijn bedoelingen ermee. Het liefste zou hij de instrumenten van de gamelan met zagen en hakbijlen willen bewerken om de angst van zijn vader te laten horen, maar hij realiseert zich dat de zware gong, die net uit Indonesië is overgekomen, slechts één keer stukgeslagen kan worden. Tijdens de opvoering van het stuk in het theater van het Tropen Instituut komt de Indonesische wereld van zijn vader opnieuw tot leven.
<< Terug