Utrecht aan Zee

De vertroosting van Gijs Hendriks

In De vertroosting van Gijs Hendriks verlegt de Utrechtse jazz muzikant samen met organist Berry van Berkum zijn grenzen door composities ten gehore te brengen in de Domkerk.


Bezig met laden...

De wereld van de jeugd van Gijs Hendriks vinden we vooral terug in archiefopnamen van Wijk C. Het wijk, zoals ze daar zeggen. Hendriks raakte al op jonge leeftijd in de ban van muziek, met name de jazz. Hij woont nog altijd aan de rand van wijk C, maar is door de muziek met heel andere mensen in aanraking gekomen, met de kunstenaars en intellectuelen die in de jaren zestig de jazzkelders bezochten.

 

Over het jazzklimaat in Utrecht is hij somber. Hij treedt tegenwoordig vaker in Amsterdam op. Hendriks: ‘Toen ik 40 jaar muziek maakte, werd dat gevierd. Anton Geesink was er ook. Hij zei: “Gijs, een ding heb ik met jou gemeen. Ik kom ook uit Wijk C. Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat Wijk C-ers goed in de maatschappij terechtkomen. Ze hebben een taalhandicap. En ze zeggen toch wat ze denken. Dat breekt je eigen op, dat hou je je hele leven.”’

 

Als saxofonist en klarinettist heeft Gijs Hendriks een heel eigen stijl en idioom ontwikkeld waarmee hij naam heeft gemaakt in binnen- en buitenland. Hij wil zich in zijn muziek niet alleen op Amerikaanse ontwikkelingen oriënteren, hij voelt zich juist door Europese muziek geïnspireerd. Zo zoekt Hendriks naar nieuwe vormen en werkt hij met onder anderen organist Berry van Berkum aan de uitvoering van een eigen compositie in de Domkerk.

 


Links

www.gijshendriks.com
www.berryvanberkum.nl


<< Terug